Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μελέτη αποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι πιο οικονομική επιλογή

Οι γονείς ορισμένων παχύσαρκων παιδιών θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και 6,58 λίρες την εβδομάδα αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλέγοντας μια πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του British Journal of General Practice.

Η μελέτη για την παχυσαρκία του τεύχους του Ιανουαρίου, δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι πιο ακριβή, καταρρίπτοντας ένα από το πιο συχνά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ενάντια στην υγιεινή διατροφή.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους καθηγητές Julian Hamilton-Shield και Debbie Sharp από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσε το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής των οικογενειών των παχύσαρκων παιδιών και μέτρησε το κόστος της αντικατάστασης των ανθυγιεινών τροφών με υγιεινότερες επιλογές. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να κοστίζει λιγότερο από ό,τι το junk food.

Η έρευνα αποδεικνύει πως είναι λάθος η αντίληψη που έχουν οι γονείς και ορισμένοι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ότι η υγιεινή διατροφή είναι κατ 'ανάγκη, πιο ακριβή. Αποδεικνύει ακόμη, ότι είναι δυνατή η μετάβαση από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια πιο υγιεινή, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος.

Ο καθηγητής Julian Hamilton-Shield, από την Σχολή Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και το νοσοκομείο για παιδιά Bristol Royal, δήλωσε: «Το κόστος των τροφίμων είναι συχνά αιτία που αποτυγχάνουμε να αντιμετωπίσουμε τις διατροφικές συμπεριφορές στην κλινική πρακτική, και αυτή η μελέτη δείχνει ότι για πολλούς αυτό είναι απλώς μία λανθασμένη αντίληψη και όχι ένα πραγματικό εμπόδιο.»

Αφού αναλύθηκε το θρεπτικό περιεχόμενο του ημερήσιου προγράμματος διατροφής των παχύσαρκων παιδιών, στη συνέχεια μετατράπηκε από ειδικούς διαιτολόγους σε ένα πιο υγιεινό μενού, σύμφωνα με το πιάτο της υγιεινής διατροφής «Eatwell plate». Η μελέτη έδειξε ότι κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 221 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από όσες θα έπρεπε να καταναλώνουν.



Περισσότερα για τη μελέτη αυτή εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.